1 sep 2024

Nationaal onderzoek: hoe is het gesteld met de schoonmaak in scholen in 2024? 

Een schoon klaslokaal en een fris toilet is voor scholen van onschatbare waarde. Toch laat een landelijk onderzoek uit 2024 zien dat op 40% van de Nederlandse scholen de hygiëne te wensen overlaat. Dat is niet alleen een gevaar voor de gezondheid, maar ook voor de leeromgeving. Hoe staat het er eigenlijk voor met de hygiëne op scholen en wat zijn de gevolgen? Tijd om de balans op te maken.  

Cijfers liegen niet: de realiteit van schoolhygiëne

Op het eerste oog lijkt alles schoon, maar als je écht goed rondkijkt op scholen zie je een andere waarheid. Slecht onderhouden toiletten en klaslokalen zijn een broedplaats voor bacteriën. En dat zie je terug in de cijfers: het ziekteverzuim is gemiddeld 30% hoger op scholen met gebrekkige schoonmaak. Als school wil je natuurlijk de best mogelijke omgeving voor je leerlingen bieden, en hygiëne speelt daarbij een grote rol. 

Regels en richtlijnen voor hygiëne

De regels zijn er wel, maar worden ze overal gevolgd? Scholen moeten volgens de GGD-richtlijnen dagelijks bepaalde ruimtes schoonmaken. Toch gebeurt dat vaak niet naar behoren, door krappe budgetten of simpelweg omdat het niet hoog op de prioriteitenlijst staat. Daarbij geldt ook dat vooral bassischoolleerlingen het belang van goed handen wassen niet in acht nemen. Maar laten we eerlijk zijn: wie wil er nu dat de leerlingen hun handen wassen in een vies toilet? 

Wie doet de schoonmaak op scholen?

Veel scholen proberen de schoonmaak zelf te regelen, maar dat levert niet altijd de gewenste resultaten op. Uitbesteden aan een professionele organisatie geeft scholen de zekerheid van een grondige schoonmaak. Een hygiënespecialist weet waar de verborgen bacteriën zich ophouden en hebben de kennis en middelen om daar grondig mee af te rekenen. 

Aandachtspunten voor de schoonmaak

Scholen hebben unieke schoonmaakuitdagingen: van kleverige deurklinken tot speelgoed dat van hand tot hand gaat. De belangrijkste plekken om te reinigen zijn vaak de contactoppervlakken die je elke dag aanraakt: kraan, spoelknop, deurklink, en natuurlijk de wc-bril. Deze plekken verdienen extra aandacht! 

Slechte hygiëne: de gevolgen

We schreven het al eerder: vieze schooltoiletten leiden tot een hoger ziekteverzuim en concentratieproblemen. Een hygiënische schoolomgeving daarentegen zorgt niet alleen voor gezonde kinderen, maar verbetert ook hun prestaties. Een frisse school is een blije school! 

Gratis download

Een stap richting een schonere school is bewustwording. Door de kennis van leerlingen en docenten te vergroten, wordt goede hygiëne een gewoonte. En als die goede basis eenmaal is gelegd, hebben we hier met z’n allen profijt van. Download onze tips voor leerlingen en docenten.  

Hoe was je je handen? – Stap-voor-stap instructie voor leerlingen.

Download de gratis instructie

TOP(P) hygiëne op jouw school

Als specialist op het gebied van toilethygiëne helpen wij scholen graag bij het verbeteren van de hygiëne op school. Wij zorgen niet alleen voor schone toiletten, maar óók voor werkende zeepdispensers en voldoende toiletpapier.   

Benieuwd hoe TOPP jouw school naar een hoger hygiëneniveau kan tillen? Vraag een vrijblijvende offerte of adviesgesprek aan. Wij komen graag langs voor een gratis adviesgesprek, waarin we inventariseren wat de beste oplossing is voor jouw school.