Droge zomer? Zo bespaar je kostbaar drinkwater
Wij hebben de laatste jaren te maken met zomers vol droogte. We moeten dus zuinig omgaan met ons drinkwater. En dat is makkelijker dan je denkt. Want zeg nou zelf: een toilet doortrekken met kostbaar drinkwater is toch te zot voor woorden? Gelukkig zijn daar de watervrije urinoirs van Urimat. Wist je dat je hiermee 115.000 liter per jaar bespaart? En dat dit evenveel is als een gezin van drie personen per jaar verbruikt?
Wc doorspoelen met regenwater?
Nederland is van oudsher een land geweest dat goed overweg kan met water. We kunnen niet alleen hele stukken land uit het water laten verrijzen (zie Flevoland), maar we zijn ook gezegend met hartstikke goed water. We laten dan ook de wasmachine draaien op en spoelen de wc door met water waar ze in andere landen jaloers op zijn. Ze vinden het raar dat wij voor dit soort handelingen schoon drinkwater gebruiken.
En dat is het ook, waarom zou je niet bijvoorbeeld de wc doorspoelen met regenwater? Het pijnlijke en simpele antwoord is: gemak en gewenning. Onze huizen zijn zo ingericht dat de spoelbakken, wasmachines en douches zijn aangesloten op het waternetwerk en we hadden tot enkele jaren geleden eigenlijk nooit te klagen over de hoeveelheid water in ons land. Never change a winning team, toch?
Even rekenen
Maar met de vele droge zomers die we nu kennen is het misschien toch zaak om eens kritischer te kijken naar ons dagelijkse watergebruik. Per dag gebruiken wij 126 liter schoon drinkwater per persoon, hiervan drinken we slechts 2 liter op. Het overige water gebruiken we voor andere huishoudelijke taken, denk aan: wassen, douchen of het doorspoelen van de wc. Voor deze taken is drinkwater helemaal niet nodig!
Er is wel getest met zogenoemd ‘huishoudwater’. Maar willen we dit daadwerkelijk realiseren, dan zou er nog een waterleidingnetwerk aangelegd moeten worden in onze Nederlandse bodem. Dat kost heel veel geld. En dan is er mogelijk nog een praktisch probleem: hoe snel zullen wij ons drink- en huishoudwater met elkaar verwarren? Dat brengt weer gezondheidsrisico’s met zich mee. Huishoudwater is dus voorlopig van de baan en er moet daarom worden gekeken naar andere oplossingen.
Zo kun je drinkwater besparen
Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om drinkwater te besparen. Het Zwitserse watervrije urinoir van Urimat is hier een mooi voorbeeld van. Deze urinoirs zijn gemaakt van een hoogwaardig polycarbonaat en worden CO2-neutraal gefabriceerd. Door middel van een coating, een geurafsluiter én door het regelmatig verwisselen van de reinigingsblokjes krijgen bacteriën en vieze luchtjes geen kans. De urinoirs zijn 100% hygiënisch. En wist je dat – dankzij deze urinoirs – importeur BioCompact sinds 2002 al zo’n 12 miljard water heeft bespaard?
Wil jij ook water besparen met de watervrije Urinoirs van Urimat? Als servicepartner van Biocompact zorgen wij ervoor dat de reinigingsblokjes (die zo’n zevenduizend plasbeurten meegaan) consequent worden onderhouden en verwisseld. Op deze manier krijgen bacteriën en vieze luchtjes geen kans. Daarnaast hebben we altijd een oplossing op maat, een die we graag toelichten in een persoonlijk en vrijblijvend adviesgesprek. Neem dus snel contact met ons op, dan vertellen we je graag meer over onze unieke dienstverlening.