Een schoonmaakplan: onderdeel van de hygiënecode
Wanneer je werkt met mensen en middelen, krijg je ermee te maken: de hygiënecode. Deze code beschrijft hoe je hygiëne en veiligheid binnen een bedrijf bewaakt. Een schoonmaakplan is onderdeel van de hygiënecode. Wat dit precies inhoudt, lees je hier.
Hygiënecode en HACCP
Bij het werken met eten en drinken kan er altijd iets fout gaan. Eten kan bijvoorbeeld besmet raken met ziekteverwekkende bacteriën, doordat het is aangeraakt met vieze handen. Of er kunnen kleine stukjes glas in eten of drinken terecht komen, doordat er een glas kapot is gegaan in de keuken. Hierdoor zijn producten niet meer veilig. Om dit te voorkomen, moet ieder bedrijf dat werkt met eten of drinken een HACCP-plan hebben.
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit systeem belicht alle situaties op het gebied van veiligheid en hygiëne binnen een bedrijf. Een analyse van de risico’s, gevolgen én oplossingen komt in dit document voorbij. Een hygiënecode is een vertaling van het HACCP-plan in praktische werkinstructies. Iedereen die binnen het bedrijf werkzaam is moet kennis hebben van het HACCP-plan en de hygiënecode.
Hygiënecode per sector
Iedere sector heeft zijn eigen hygiënecode. Zo hebben bijvoorbeeld zorgorganisaties, de horeca en supermarkten een eigen hygiënecode. Een overzicht van erkende hygiënecodes per sector is te vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wanneer je als bedrijf de werkinstructies opvolgt zoals beschreven in de hygiënecode, kan je ervan uitgaan dat je voldoet aan de wetten van voedselveiligheid. Het is niet verplicht om een bestaande hygiënecode te gebruiken, maar dan moet je wél zelf een HACCP-plan opstellen.
Lees ook: Hoe schrijf je een HACCP-plan.
Schoonmaakplan onderdeel van hygiënecode
Micro-organismen zijn schimmels en bacteriën die zich razendsnel vermenigvuldigen in ruimten. Wil je jouw ruimten schoon en fris houden voor jouw gasten, dan is reinigen en desinfecteren dagelijkse kost. Reiniging en desinfectie is daarom een verplicht onderdeel van de hygiënecode. Alle ruimten, materialen, apparaten, transportmiddelen en sanitaire voorzieningen in jouw bedrijf moeten schoon zijn. De makkelijkste manier om dit bij te houden, is door te werken met een schoonmaakplan. In een schoonmaakplan staat exact omschreven wie, wanneer, wat gedaan heeft.
Schoonmaakplan opstellen
Ga je aan de slag met het opstellen van een schoonmaakplan, zorg dan dat je hier de tijd voor neemt. De kleinste details zijn belangrijk! Geef in het schoonmaakplan aan hoe je een object reinigt of desinfecteert, op welke manier het wordt schoongemaakt en hoe vaak het wordt gereinigd. Vergeet niet om een vak open te houden voor het schrijven van de naam: zo weet je altijd wie er verantwoordelijk is geweest voor de actie.
De volgende onderdelen geef je aan in het schoonmaakplan:
- Welke objecten moeten worden schoongemaakt en hoe vaak moet dit gebeuren?
- Welke reinigings- of desinfectiemiddelen zet je hierbij in?
- Hoe gebruik je de middelen?
- Zorg er ook voor dat iedereen die schoonmaakt op de hoogte is van jouw schoonmaakplan
Jouw medewerkers moeten dus weten:
- Wat ze moeten doen
- Wanneer ze dat moeten doen
- Hoe ze dat moeten doen
- Wat ze moeten doen als er iets misgaat
Schoonmaken met kleurensysteem
Het doekje waarmee je het toilet hebt schoongemaakt gebruik je natuurlijk niet in de keuken. Maar hoe voorkom je dat een collega tóch per ongeluk het verkeerde doekje gebruikt? Een kleurensysteem kan hierbij helpen. Gebruik bijvoorbeeld altijd een geel doekje voor het toilet, en een blauw doekje voor de keuken. Zo voorkom je kruisbesmetting van bacteriën.
Ditzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen. Een duidelijk kleurensysteem maakt het makkelijker om de juiste middelen op de juiste plek te gebruiken. Daarom gebruiken we bij TOPP voor al onze schoonmaakmiddelen een doseersysteem dat op kleur is ingedeeld. Zo staat een rood doseersysteem bijvoorbeeld voor sanitaire reinigingsmiddelen, en een blauw doseersysteem voor keukenreiniging.
Gebruik je onze schoonmaakmiddelen, dan leggen we de kleurenindeling voor jou vast in een schoonmaakplan, waarin ook staat met welke middelen je welke objecten moet schoonmaken. De kleuren worden direct gekoppeld aan de doseersystemen van de reinigingsmiddelen.
Voorbeeld schoonmaakplan (gratis download!)
Ben je benieuwd hoe een schoonmaakplan eruitziet? Download dan hier een voorbeeld-schoonmaakplan van TOPP. In dit plan zie je precies hoe vaak je objecten dient schoon te maken én welke reinigingsmiddelen je hiervoor gebruikt, gekoppeld aan het kleurensysteem.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het opstellen van een schoonmaakplan óf wil je het liever helemaal uitbesteden? Wij komen graag langs om je hierbij te helpen en de mogelijkheden te bespreken.